Odborári požadujú zvýšenie minimálnej hodnoty gastrolíkov, zodpovedalo by to súčasnej inflácii

478858_img_8960 676x451 1.jpeg

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby sa minimálna hodnota stravných lístkov zvýšila zo súčasných 4,50 eura na 5,03 eura. Odborári to uviedli ako pripomienku k návrhu opatrenia ministerstva práce o sumách stravného. Podľa ministerského návrhu by najnižšia hodnota gastrolístkov mala od septembra stúpnuť na 4,80 eura.

Zvýšenie o približne 12 percent

Sumy stravného by sa podľa návrhu KOZ mali zvýšiť približne o 12 percent. „Zodpovedá to súčasnej inflácii, to aj s prihliadnutím na predpokladané zvýšenie inflácie v roku 2022,“ uviedli v pripomienke. Ide pritom o pripomienku Odborového združenia železničiarov v SR, ktoré je členom KOZ.

Ak by sa sumy stravného zvýšili približne o 12 percent, pre časové pásmo 5 až 12 hodín by stravné dosiahlo 6,70 eura, pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín by predstavovalo 10,10 eura a pre časové pásmo nad 18 hodín 15,30 eura.

Hodnota vzrástla na 4,50 eura

Minimálna hodnota stravných lístkov sa má pre státisíce zamestnancov po krátkom čase opäť zvýšiť. Od 1. mája tohto roka najnižšia hodnota gastrolístka vzrástla z 3,83 eura na 4,50 eura.

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke päť až 12 hodín má ísť nahor zo súčasných 6 eur na 6,40 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa má zvýšiť z 9 eur na 9,60 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín má ísť o nárast zo súčasných 13,70 eura na 14,50 eura.

Najnižšia hodnota gastrolístka pritom tvorí 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, od septembra by tak dosiahla 4,80 eura.

Splnená podmienka na zvýšenie

„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného bola splnená podmienka na jeho zvýšenie, a to na základe štatistických údajov za apríl 2022,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

V apríli tohto roka dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105,7 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,7 percentuálneho bodu.

Viac k témam: Gastrolístky, Stravné lístky
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári požadujú zvýšenie minimálnej hodnoty gastrolíkov, zodpovedalo by to súčasnej inflácii © SITA Všetky práva vyhradené.

7. júla 2022